Sve što vas može zanimati o platnenim ulošcima

sve što vas može zanimati o platnenim ulošcima 1

Kako prati platnene uloške?

Prva pomisao na korištenje platnenih uložaka je „ OK, sve jasno ali kako da ih perem, može li se to uopće“. Naravno da može i treba, to im je smisao, da ih koristiš iznova i iznova.
Sigurna sam da ti sada prolaze slike naših baka kako su robu prale na potoku i iskuhavale u loncima na pećima na drva. Neka te ovo ne prestraši. Ne moraš na potok i ne moraš imati lonac od 50 L kako bi prala svoje platnen uloške. Održavanje platnenih uložaka je jako jednostavno, pogotovo u današnje vrijeme kada nam je život bez perilice rublja nezamisliv.
Dnevne platnene uloške možeš prati u perilici rublja s ostalom odjećom baš kao što pereš i donje rublje. Gaćice sigurno ne odvajaš i ne pereš posebno, tako isto ne moraš ni dnevne platnene uloške. Jedini izuetak kada bi ih prije pranja u perilici trebala isprati je ako ti je slučajno procurila krv na njega prilikom nošenja tampona ili menstrualn čašice ili pak ako te je mjesečnica iznenadila i došla u neočekivano vrijeme. Tada uložak namoči u hladnoj vodi i isperi a potom peri dalje u perilici s ostalom robom na 60 ili 90 stupnjeva. Ako su ostale fleke, prije perilice ga namoči u vodu sa sredstvaom za mrlje.

Kod menstrualnih uložaka je malo drugačija priča baš zbog toga što su oni namijenjeni da ih nosiš u vrijeme mjesečnice.
Sigurno se sada pitaš:

  • da li je uopće moguće imati čiste uloške nakon puno puta korištenja?
  • da li je moguće oprati mrlje od krvi?
  • da li su ulošci sigurni za korištenje nakon pranja?
  • da li ostaju bakterije i virusi štetni za zdravlje?

Ukoliko se pridržavaš uputa o načinu održavanj a koji su niže navedeni, tvoji ulošci mogu biti čisti i nakon puno puta korištenja. Krv se sasvim lako opere i ne ostaju mrlje samo je bitno da se isperu u hladnoj vodi. Prema istraživanjima mikrobiologa, većina poznatih baktreija ugiba na temperaturi od 60 stupnjeva a skoro sve na 90 stupnjeva. Tako da nemaš brige oko toga, a posebice što znaš da mjesečnica nije bolest pa tako i takva krv nije niti zaražena.
Imaš nekoliko opcija kada je riječ o održavanju platnenih uložaka a ti odaberi onu koja tebi najviše odgovara. Imaj na umu de je opcija 1.najbolja ako želiš imati potpuno čiste uloške, bez tragova mrlja.

Uloške možeš prati jedan po jedan, skupiti ih nekoliko ili pak čekati kraj mjesečnice i sve ih tada prati. Najbolje ih je prati odmah nakon korištenja ali naravno da to nije uvijek moguće, stoga ne brini ako nemaš vremena svaki dan za to.
1. Prva opcija je da uloške namočiš u hladnoj vodi ( ovo je važno, hladna voda, nikako ne topla ili vruća jer se tada krv teže opere). Zatim ih ocijediš, po potrebi ispereš pod mlazom hladne vode i zatim staviš na namakanje u posudi s vodom i sredstvom za mrlje. Najbolje je da tako ostaviš preko noći ili 12 sati i mrlje će bez ribanja nestati. Sada imaš gotovo čist uložak, ubaci ga u perilicu s ostalom odjećom na temp.od 60 stupnjeva a možeš i na 90 stupnjeva i nema straha od nikakvih tragova na ulošku.
2. Druga opcija je da uloške staviš u perilicu (bez prethodnog namakanja i ispiranja) na program pretpranja na niskoj temperaturi s uključenom centrifugom. Kada program završi u perilicu dodaj ostalu odjeću i nastavi prati na uobičajenom programu na temp. Od 60 ili 90 stupnjeva.
3. Sve ove koraka možeš odraditi i ručno ako baš voliš ručno pranje rublja.
4. Nakon ispiranja uloške možeš odložiti i čekati do pranja u perilici ali ovo nikako nemoj raditi ako nećeš barem idući dan nastaviti s pranjem. Može se razviti plijesan i gljivice a to nikako ne želiš na svom ulošku.

  • Kod pranja uložaka ne preporučuje se upotreba omekšivača jer može smanjiti moć upijanja uloška a i nije preporučljiv za kožu. Za platneni uložak je najbitnije da je dobro ispran od svih tragova deterdžetna stoga nema nikakve potrebe da se koristi omekšivač.
  • Ulošci se mogu sušiti u sušilici samo pazi da ih spremiš kada se potpuno ohlade kako bi sva vlaga isparila. Ako ti se čini da uložšci nisu potpuno suhi, radije ih pusti malo na zraku prije nego ih posrpremiš u ladicu, stisnutog jednog pokraj drugog
  • Peglanje nije potrebno niti preporučljivo radi nepropusnog sloja tkanine kao i plastičnih drukera

Savijet više!
Kako bi perilica bila sigurna za pranje tvog rublja pa tako i platnenih uložaka, savjetujemo ti da povremeno upališ program samočišćenja perilice (ukoliko tvoja perilica ima ovaj program) ili upali praznu mašinu na 90 stupnjeva.

Da li će ulošci premočiti?

Menstrualni ulošci sadrže nepropusnu tkaninu po cijeloj stražnjoj površini uloška a jezgra uloška se sastoji od nekoliko slojeva bambus frotira ovisno o modelu uloška. Kada krv dođe u jezgru uloška, ona se tu zadrži i tek onaj višak koji jezgra ne može zadržati prođe pokraj. Ali ne brini, tu nastupaju još 2 sloja tkanine i nepropusni sloj tako da sve ono što prođe mimo jezgre zadrži se na tkanini i zbog nepropusnog sloja ne prođe dalje na odjeću. Tvoja odjeća tako ostaje suha i čista. Naravno, uloške je potrebno redovno mijenjati kako bi sve navedeno funkcioniralo.

Kud s korištenim platnenim ulošcima?

Platnene uloške možaš koristiti i kada nisi doma, kada si na poslu, putovanju, u shopingu, u školi ili na fakultetu, ma bilo gdje. Stavi ga u svoju omiljenu nepropusnu torbicu ili wet bag. Torbice su sašivene od dva potpuno odvojena pretinca kako bi mogla držati čiste i korištene uloške potpuno odvojene a sve u istoj torbici. Također, torbica je dizajnirana kao kozmetička torbica kako bi bez srama mogla koristiti uloške bilo gdje, bez radoznalih očiju okoline. Pravi se da ideš u toalet popraviti šminku a ne promijeniti uložak. Torbica će zadržati sav sadržaj unutar sebe, tj. neće procuriti pa si mirna sve do dolaska kući.

Da li ulošci imaju neugodan miris?

Menstruacija tj. krv sama po sebi nema intenzivan miris. Ono na što smo navikli kod sintetičkih uložaka nikako nije isto i kod platnenih. Kod sintetičkih uložaka krv doalzi u doticaj s raznim kemikalijama i parfemima unutar samog uloška i zato se često osjeti neugodan miris. Kod platnenih uložaka nema neugodnih mirisa jer su ulošci bez umjetnih mirisa i bez kemikalija. Čak i da ga ne opereš odmah, uložak se neće usmrditi.

Podijeli s prijateljima

Košarica

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni smo prihvatiti kolačiće u skladu s našim pravilima o kolačićima.

Close Popup
Trgovina
0 Wishlist
0 artikala Košarica
Moj račun